אנו נמצאים כבר שנה וחצי במצב ממושך של מלחמה. אני בטוחה שנקטתם עד כה בפעולות שונות לתמיכה בצוות המוקד. יחד עם זאת, אין מקום להקל בהתמודדות העומדת בפנינו גם בימים אלו. השחיקה הרגשית והנפשית, לצד כל שאר סוגי השחיקה האחרים שאנחנו חווים, היא בעלת משמעות רבה ודורשת התייחסות מתמשכת, גם מצד מנהליםות.
מדוע שגרירי חוסן במוקד?
גם אם אין לך בצוות נציגיםות ששכלו אדם קרוב, שדואגים לבןת משפחה שגויסה למלחמה או שנמצאים במצוקה ישירה בעקבות המצב, עדיין כולנו מתמודדים יום-יום עם מערכת לחצים לא פשוטה. הדאגה האישית ולעתים אף החרדה ולצדה הצורך להמשיך לתפקד, גם במישור המקצועי ובשגרת החיים בכלל. שגרירי חוסן זו הגדרה שבחרתי לתת לנציגיםות מתוך הצוות שאתםן איתרתםן והאצלתם עליהם סמכות להיות עירניים, לזהות מצוקה אצל עמיתיהם לצוות, להציע תמיכה ראשונית במידת הצורך ולהוות גשר אליכם, הדרג הניהולי, שלא תמיד פנוי לראות ולשים לב למתרחש ברצפת המוקד.
איך עושים את זה הלכה למעשה?
-
בחירת השגרירים:
אני ממליצה לבחור נציגים עם ותק של לפחות חצי שנה, כאלו שהרשימו כבר כבעלי אמפתיה טבעית. שימו לב, לבחור קבוצה שמותאמת להיקף הנציגיםות במוקד שלכם. שגריר.ה אחד.ת לכל 8-10 נציגיםות יכול להיות מפתח מספק.
-
קשר ישיר איתך ועם הצוות הניהולי:
אני מציעה לקיים עם צוות השגריריםות התכנסות שבועית קצרה לשמוע מהםן על הלך הרוח במוקד, סיפורים ומקרים אישיים במידה ועלו ומצריכים התערבות ניהולית וגם, רעיונות יצירתיים שלהם לתמיכת צוות המוקד בימים אלו. בכל מקרה חשוב להקפיד על ערוץ תקשורת ישיר ופתוח לצוות הניהולי למידה והם נתקלים במקרים דחופים, בתוך שעות העבודה ומחוצה להן.
-
הסמכויות של שגרירי החוסן:
על מנת שהמהלך הזה אכן יישא פרי במידת הצורך חשוב מאוד לאפשר לצוות השגריריםות סמכויות מעט רחבות ומקום להפעלת שיקול דעת. בין היתר חשוב לכוון אותם כי במידה והם מזהים נציג.ה במצוקה, הם רשאים לגשת אליו (במהלך שעות העבודה) ולצור עימו קשר (גם מחוץ לשעות העבודה). מעבר לחובת הדיווח חשוב שידעו שגם יציאה מהמענה במידה ונדרשת היא אפשרית. אני מאמינה שעם האחריות נדרשת גם סמכות וגם שלא תמצאו מקרים רבים של ניצול הסמכות הזו וזה כבר קשור לסעיף ה-1 פה למעלה.
בואו נדבר לרגע גם על מצב של שגרה
המהלך הזה יכול בהחלט לשרת אתכםן גם גם בתקופות רגיעה. שגרירי החוסן יוכלו לסייע לכם לזהות עובדים במצבי שחיקה מוקדמים, עצם המעורבות שלהם עשוי לסייע בהפחתת תחלופה וחשוב מאוד – לטפח במוקד תרבות של תמיכה הדדית.
המשאבים הנדרשים מכם לייצר מהלך כזה הם מינימליים והתועלת שתוכלו להניב בטווח הקצר וגם הארוך משמעותית מאוד ברווחת הנציגיםות, בחיזוק הערכים הניהוליים שלאורם אתםן מוביליםות את המוקד וכמובן גם בתפקוד המוקד.
בתקופה מאתגרת זו, הדאגה לחוסנם הנפשי של הנציגים אינה מותרות – היא הכרח.
אני מקווה שהמאמר הזה תרם במעט להתמודדות הניהולית שלך בימים מורכבים אלו.
שנדע ימים טובים בקרוב,
שלך,
אורית מאוטוריטה

הגיע הזמן לפיתוח ארגז הכלים לניהול המוקד?
צרו עמנו קשר– בשביל זה אנחנו כאן!