
בהמשך ישיר למאמר ה-1 בנושא, שמספק לך – מנהל.ת מוקד הכוונות מעשיות לניהול שיח בנושאי קונפליקט בתוך הצוות, אני שמחה לחלוק את המאמר ה-2 שלי בנושא.
שני המאמרים יחד מספקים סל הכוונות מעשיות שתוכל.י להעביר לצוות המוקד כשהמטרה הינה לא למנוע את השיח בנושאים קשים ומורכבים אלא דווקא לאפשר אותו תוך התמקדות ב'איך' ולא ב'מה'. קבלו נא עוד 5 הכוונות נוספות לעסוק בהן, בבקשה –
התנהגויות מכוונות לשיחות בנושאים רגישים במוקד – חלק שני
-
6. מפרידים בין האדם לדעה שלו:
זוהי תזכורת חשובה לכולנו, במיוחד בימים מתוחים אלו של קיטוב דעות בקרבנו. התזכורת היא לעצמינו שהדעה השונה אינה מלמדת על פער בינינו אלא בין דעותינו. זה קשה להחזיק את הרעיון הזה, במיוחד בימים אלו. אבל כמו בכל דבר אחר במוקד, ההטמעה קשורה גם בחזרתיות הנדרשת; אין אמת אחת ואין צודקים וטועים, יש הסכמה או מחלוקת ומחוצה להן כולנו א.נשים.
-
7. מרימים דגל ועושים הפסקה:
- אם לאחד מהצדדים בתוך השיחה יש תחושה של שובע מהשיחה או לחילופין חוסר יכולת להמשיך ולנהל אותה בצורה מכבדת ורגישה דיה, זה ממש כדאי ואפילו מומלץ לעשות עצירה. "אני צריכה פסק זמן מהשיחה הזו כעת" זו דרך נהדרת להגיד שכרגע לא נוכל באמת לנהל שיח אפקטיבי ואנחנו לא מעוניינים בקונפליקט. זו לא בריחה, זו בחירה,ואם אתםן מרגישיםות שזה מתאים – אז זו הבחירה הנכונה.
-
8. לעצור ולהכיר בנקודות ההסכמה:
- בתוך השיח נאמרים הרבה דברים ולרוב אנחנו ממוקדים בכל הדברים עליהם נרצה להגיב. במסגרת הרצון להמנע מתגובתיות ולהיות יותר שקולים בשיחה הנפיצה, כדאי גם מאוד להדגיש ולציין מפורשות גם את צמתי ההסכמה. עוד לפני שתעסקו במחלוקות הקפידו להתייחס למכנה המשותף. המכנה המשותף הוא זה שבכלל מאפשר את השיחה ולכן חשוב לא לבטל אותו אלא דווקא להדגישו בכוונה רבה.
-
9. מוותרים על הציניות, מקפידים על הכוונה:
הרבה פעמים, בנושאים רגישים, קל לנו לקחת את הדרך המצחיקה.. אבל הצד השני יכול, מתוך פגיעותו ונפיצות הנושא, לראות בהומור שלנו זלזול וכוונה שאינה מיטיבה. כחלק מהרצון והכוונה לשמור על שיח אפקטיבי בנושאים מורכבים עלינו גם לוותר על משחקי הלשון וחידודי ההומור ולבחור בתקשורת ישירה ומכבדת. תהיו פשוטים, זה קל יותר לעיכול, לכולםן.
10.מערבים מנהל.ת:
עד כאן כל ההכוונות שהצעתי נועדו לשמש את הצוות בהתמודדות הבינאישית והעצמאית שלהםן וביניהםן. אבל לא בכל מקרה נישאר בעמדת המכוונ.ת והמנחה. מצד אחד אני חוזרת וממליצה לא לצנזר נושאים לשיחה (ובכך להפוך אותם לפיל הלבן באמצע המוקד…) אלא כן להקפיד על שפה ופרקטיקות של ניהול קונפליקטים. מצד שני, את.ה עדיין המבוגר.ת האחראי.ת. הזכירו לצוות שלכםן שאתםן כאן בשבילם. שאם דברים יוצאים מכלל שליטה לערב אתכם כדי למנוע הסלמה זה אמצעי חשוב שעומד לרשותםן. המטרה היא לשמור על סביבת עבודה ואווירה חיובית ונעימה לכולם ולפעמים צריך אתכםן גם שם.
ומה עכשיו?
מעבר לפרקטיקה או אולי כחלק ממנה זה הזמן להזכיר ולהיזכר ביתר שאת בעמדת המפתח שלכםן, מנהלי.ות מוקדים ומנהלי.ות ביניים, בהטמעת קוד התקשורת וניהול השיח שהמאמר הזה וקודמו עוסקים בהם. הצוות שלך לא רק מקשיב למה שאת.ה אומר.ת אלא בעיקר צופה במה שאת.ה עושה.
כאשר מנהל.ת מגיב.ה בסערת רגשות לאירוע יומי או מתבטא.ת בחוסר רגישות בשיחה טעונה, המסר שעובר לצוות הוא שהכללים הם המלצה בלבד.
לעומת זאת, כשעובדיםות צופים במנהלת שנושמת עמוק לפני שהיא מגיבה, במנהל שמשתמש ב'אני' ולא ב'אתה', כשהם נחשפים למנהליםות מודיםות בטעות, כך הם לומדים – הלכה למעשה – מהי תקשורת בריאה.
בשגרה וגם בימים המורכבים שאנחנו בעיצומם את.ה מהווה מצפן מוסרי באיך נכון לנהל שיחה על נושאים נפיצים. זה נשמע גדול וזה באמת גדול!
אני מקווה, מעל הכל, שהצלחתי להעביר את הנקודה שהאופן שבו אנו מתקשרים בזמני משבר לא רק משפיע על האווירה במוקד אלא מהווה גם מודל חיובי לשיח עם לקוחות ולאיך עלינו להתנהל גם במרחב הפרטי וציבורי שאנחנו חולקים עם אחריםות.
בהצלחה במשימה החשובה.
שנדע ימים טובים בקרוב,
שלך,
אורית מאוטוריטה

הגיע הזמן לפיתוח ארגז הכלים לניהול המוקד?
צרו עמנו קשר– בשביל זה אנחנו כאן!